LLENTIES AMB XORIÇET

Ja sé que estem a la primavera i les llenties és més aviat un plat d'hivern i de dies de fred però el bon temps encara no ha acabat d'arribar del tot, així que un plat de llenties ben calent encara no fa nosa.

Les llenties, poden ser seques o ja cuites. Els llegums secs sempre són més sabrosos, l'inconvenient és que s'hauran de posar gairebé 24h abans a remull amb aigua abundant i una mica de bicarbonat. El temps de cocció tampoc serà el mateix, el llegum sec haurà d'estar més estona a l'olla.
Els llegums ja cuits són els que venen en pots, i estan fets amb molt menys temps de cocció que els secs, el sabor potser no serà tan intens com l'altre però no deixen de ser un llegum.

En el cas d'aquest plat he utilitzat llenties ja cuites, però qualsevol de les dos opcions ens anirà bé.






INGREDIENTS (4 persones):

  • 500 g de llenties (1 pot)
  • 1 xoriçet
  • 1 tall de cansalada
  • 4 trossets de costella de porc
  • 1 pastanaga
  • 1 ceba
  • 2 dents d'all
  • 2 cullerades de tomàquet fregit
  • Llorer (en fulla o mòlt)
  • Pimentón de la Vera o pimentón dulce
  • 1 L d'aigua
  • Oli d'oliva
  • Sal

I per si teniu curiositat...

El Pimentón de la Vera és un producte amb Denominació d'Origen, cultivat i elaborat a la provincia de Cáceres. És un producte amb sabor i aroma fumats degut al procès de secat dels primentons amb fum d'alzina. 












PROCEDIMENT:


  • Tallem la ceba, l'all i la pastanaga a trossets. També el xoriçet, la cansalada i la costella de porc.

  • Posem a l'olla tots els ingredients que hem tallat, el tomàquet fregit, el llorer i el pimentón de la Vera, i ho sofregim uns minuts fins que la carn agafi una mica de color.

  • Ho cobrim amb aigua, salem i a coure 30 minuts aprox. amb l'olla a pressió. El que volem és que les tallades de carn quedin ben tovetes, així que si veiem que amb aquest temps no ho són prou, ho deixarem uns minuts més.
La quantitat d'aigua va relacionada amb si us agraden més caldoses o menys.



  • Un cop això afegirem les llenties que ja són cuites, remenem bé, tastem i rectifiquem de sal si fa falta. Deixem coure uns 10 minuts més.


  • I llestos. Servirem immediatament.





Bon profit!