Unes llenties ben calentes quan fa fred passen la mar de bé, i a més, amb aquesta oloreta de fumat que desprenen ja em fa agafar gana només de pensar-hi.
La recepta que us proposo avui vindria a ser semblant a les LLENTIES AMB XORIÇET que vaig publicar fa un temps, encara que la diferència està amb la salsitxa de Montbéliard. Pels que no conegueu aquesta salsitxa (com jo fins fa 2 anys), en podriem dir que és d'origen francès, concretament de Montbéliard, regió de la Borgonya - Franc Comtat, que és crua i fumada (encara que s'ha de consumir sempre cuita), i que es beneficia d'una IGP (Indicació Geogràfica Protegida). La salsitxa original és la crua, encara que també en podem trobar de pre-cuites i de cuites.
Si teniu l'oportunitat de provar-la no ho dubteu!
INGREDIENTS:
- 1 pot de llenties
- 2 salsitxes de Montbéliard
- 1 ceba petita
- 1/2 pastanaga
- 1/2 primentó
- 1 dent d'all
- 1 xorret de tomàquet triturat
- Llorer
- Pebre negre mòlt
- Sal
- Aigua
Opcional: Se li pot afegir una pastilla de brou a l'hora de bullir l'aigua.
PROCEDIMENT PAS A PAS:
- Primer de tot rentarem la pastanaga i el primentó. Tot seguit, tallarem a trossets ben petits la ceba, la pastanaga, el primentó i la dent d'all. Posarem un rajolí d'oli a la cassola, i un cop l'oli calent, afegirem les verdures. Ho courem a foc mitjà, tot anant barrejant de quan en quan.
- Mentrestant, tallarem les salsitxes a rodanxes. Mmmm... quina oloreta a fumat que desprenen! En aquest cas la salsitxa era cuita, així que no va fer falta coure-la abans.
- En un cassó ficarem aigua a escalfar a foc lent ja que la necessitarem després per fer el xup-xup.
- Una vegada les hortalisses cuites, afegirem els trossets de salsitxa, que els sofregirem uns minuts tot barrejant amb la resta d'ingredients.
- Afegirem el xorret de tomàquet triturat.
- I també una de mica de llorer i pebre negre mòlts.
- Amb els sofregits no s'ha de portar pressa, ja que requereixen el seu temps de cocció i sempre quedarà molt millor.
- Un cop el sofregit fet, ja podrem incorporar les llenties. Pegarem un parell de voltes...
- ... Incorporarem l'aigua que prèviament haurem escalfat, i ho deixarem bullir uns 10-15minuts només per a que s'impregnin tots els sabors (penseu que les llenties de pot ja estan cuites). L'aigua l'he ficat a ull, així que no us puc dir una quantitat exacta. Jo prefereixo que siguin una mica "caldosetes" així que n'he ficat una bona quantitat.
- No ens oblidem de salar-ho al gust.
- Passat el temps d'ebullició ja ho tindriem llest.