CARGOLS EN SALSA


Els cargols, un ingredient tan deliciós per alguns o tan fastigós per alguns altres. Els podem trobar per la nostra terra desprès d'un ruixat de primavera, és per això que es bastant típic menjar-ne pels volts de Sant Joan. Al meu pare li encanta anar a buscar-ne desprès de la pluja que és quan surten, km 0 total!

Sobre la manera de cuinar-los no cal que ho digui que n'hi ha varietat, es pot utilitzar com a tapa, plat principal, per als arrossos, es pot fer al forn, a la cassola... Aquesta vegada serà un aperitiu de diumenge i s'ha de dir que els he fet a la meua manera, ja ho diuen que "salsa con gusto no pica". Si són millor o pitjor això ja no ho sé, però bons ho estaven una estona!

Jo us aconsello que els feu bastant picantons, a casa ens agraden així, que tinguin una mica de "rock and roll". 

Anem a per la recepta!






INGREDIENTS PER LA COCCIÓ DELS CARGOLS:

  • Cargols frescos
  • Sal
  • Farigola o herbes aromàtiques
  • Aigua

INGREDIENTS PER A LA SALSA:


  • Mig kg de cargols bullits
  • 1 ceba no gaire gran
  • 200 ml de tomàquet fregit (si és casolà millor que millor)
  • Pernil salat a dauets petits
  • 1 dent d'all
  • Julivert picat
  • Pebre
  • Llorer mòlt
  • Mig got de vi blanc
  • 1 got de brou de bullir els cargols
  • Pa ratllat (opcional)
  • Oli d'oliva
  • Sal


PROCEDIMENT PER A LA COCCIÓ DELS CARGOLS:

  • Els cargols hauran d'estar purgats prèviament. Per purgar-los s'han de deixar mínim una setmana en una malla o lloc on puguin respirar però que no es puguin escapar. El que han de fer és buidar els seus estòmacs per poder ser menjats. 

  • Anem per la neteja i cocció. No fa falta fer-ho el mateix dia en que els hem de menjar, així que es pot fer uns dies abans i guardar-los cuits a la nevera o congelar-los un cop freds.

  • Agafem els cargols i els passem per aigua unes quantes vegades per netejar-los, veureu que trauen baba. Els ficarem en un bol i deixarem que surtin de la closca.

  • Posem aigua freda a l'olla i els posem a dintre amb el foc encès. La veritat és que és una mort cruel però és la manera de que surtin i a la vegada es coguin.

  • Afegim dos cullerades de sal, farigola o herbes aromàtiques que tingueu.

  • Quan arrenqui el bull, mirem el rellotge i deixem coure 20 minuts. 

  • Veureu que fa una espumera, que l'haurem de traure amb una cullera grossa si no se'ns surtirà de la cassola.

  • Un cop passat aquest temps els escorreu i reservem. No tireu tot el suc, guardeu-ne una mica que l'utilitzarem per la salseta.



PROCEDIMENT PER ALS CARGOLS AMB SALSA: 

  • Tallem i piquem la ceba, la dent d'all i el julivert. Posem un rajolí d'oli a la paella i ho sofregim.

  • Quan estigui doradet afegim el daus de pernil salat.
  • Ho deixem uns 5 minuts fins tenir ben torradet el pernil i afegim el tomàquet fregit, el vi, el llorer i el pebre. Deixem reduir uns 15 minuts. Rectifiquem de sal.

La quantitat de pebre va relacionada amb si us agraden més picants o no. Sempre queda millor si ho són una mica, això sí, sempre que es puguin menjar!


  • Afegirem els cargols i un got aprox. de brou de bullir els cargols. Remenem bé i deixem evaporar una mica.

  • Per espessir la salsa jo afegeixo un grapadet de pa ratllat per a que els cargols s'impregnin amb la salsa. Sinó també podeu dissoldre una mica d'aigua amb una culleradeta de farina i abocar-ho a la cassola.


  • Remenen bé i llest! Ho servim en un plat o una safata.







  •  A xuclar cargols s'ha dit! Que aprofitin!