Els cargols, un ingredient tan deliciós per alguns o tan fastigós per alguns altres. Els podem trobar per la nostra terra desprès d'un ruixat de primavera, és per això que es bastant típic menjar-ne pels volts de Sant Joan. Al meu pare li encanta anar a buscar-ne desprès de la pluja que és quan surten, km 0 total!
Sobre la manera de cuinar-los no cal que ho digui que n'hi ha varietat, es pot utilitzar com a tapa, plat principal, per als arrossos, es pot fer al forn, a la cassola... Aquesta vegada serà un aperitiu de diumenge i s'ha de dir que els he fet a la meua manera, ja ho diuen que "salsa con gusto no pica". Si són millor o pitjor això ja no ho sé, però bons ho estaven una estona!
Jo us aconsello que els feu bastant picantons, a casa ens agraden així, que tinguin una mica de "rock and roll".
Anem a per la recepta!
La quantitat de pebre va relacionada amb si us agraden més picants o no. Sempre queda millor si ho són una mica, això sí, sempre que es puguin menjar!
INGREDIENTS PER LA COCCIÓ DELS CARGOLS:
- Cargols frescos
- Sal
- Farigola o herbes aromàtiques
- Aigua
INGREDIENTS PER A LA SALSA:
- Mig kg de cargols bullits
- 1 ceba no gaire gran
- 200 ml de tomàquet fregit (si és casolà millor que millor)
- Pernil salat a dauets petits
- 1 dent d'all
- Julivert picat
- Pebre
- Llorer mòlt
- Mig got de vi blanc
- 1 got de brou de bullir els cargols
- Pa ratllat (opcional)
- Oli d'oliva
- Sal
PROCEDIMENT PER A LA COCCIÓ DELS CARGOLS:
- Els cargols hauran d'estar purgats prèviament. Per purgar-los s'han de deixar mínim una setmana en una malla o lloc on puguin respirar però que no es puguin escapar. El que han de fer és buidar els seus estòmacs per poder ser menjats.
- Anem per la neteja i cocció. No fa falta fer-ho el mateix dia en que els hem de menjar, així que es pot fer uns dies abans i guardar-los cuits a la nevera o congelar-los un cop freds.
- Agafem els cargols i els passem per aigua unes quantes vegades per netejar-los, veureu que trauen baba. Els ficarem en un bol i deixarem que surtin de la closca.
- Posem aigua freda a l'olla i els posem a dintre amb el foc encès. La veritat és que és una mort cruel però és la manera de que surtin i a la vegada es coguin.
- Afegim dos cullerades de sal, farigola o herbes aromàtiques que tingueu.
- Quan arrenqui el bull, mirem el rellotge i deixem coure 20 minuts.
- Veureu que fa una espumera, que l'haurem de traure amb una cullera grossa si no se'ns surtirà de la cassola.
- Un cop passat aquest temps els escorreu i reservem. No tireu tot el suc, guardeu-ne una mica que l'utilitzarem per la salseta.
PROCEDIMENT PER ALS CARGOLS AMB SALSA:
- Tallem i piquem la ceba, la dent d'all i el julivert. Posem un rajolí d'oli a la paella i ho sofregim.
- Quan estigui doradet afegim el daus de pernil salat.
- Ho deixem uns 5 minuts fins tenir ben torradet el pernil i afegim el tomàquet fregit, el vi, el llorer i el pebre. Deixem reduir uns 15 minuts. Rectifiquem de sal.
La quantitat de pebre va relacionada amb si us agraden més picants o no. Sempre queda millor si ho són una mica, això sí, sempre que es puguin menjar!
- Afegirem els cargols i un got aprox. de brou de bullir els cargols. Remenem bé i deixem evaporar una mica.
- Per espessir la salsa jo afegeixo un grapadet de pa ratllat per a que els cargols s'impregnin amb la salsa. Sinó també podeu dissoldre una mica d'aigua amb una culleradeta de farina i abocar-ho a la cassola.
- A xuclar cargols s'ha dit! Que aprofitin!