BACALLÀ AMB CEBA I TOMÀQUET

Aquesta és una recepta ben tradicional, de les que he vist tota la vida.

- "Ca ia avui per a dinar" ? 
- "Abadejo en ceba i tomaca" ! 

Un petit i a la vegada gran diàleg que he sentit mil vegades a casa. 







INGREDIENTS (per a 4 persones):

  • 8 talls de bacallà
  • 1 ceba gran 
  • 2 dents d'all
  • 1 pot de tomàquet triturat
  • Farina
  • 1 gotet de mistela
  • Sucre
  • Sal
  • Oli d'oliva

PROCEDIMENT:

  • Si hem comprat el bacallà salat, el dia abans l'haurem de posar a dessalar. Per dessalar-lo el ficarem en remull en un recipient. Li canviarem l'aigua unes quantes vegades, depenent del gruixut que sigui el tall. Jo li he canviat 4 vegades en unes 12 hores ( no eren uns talls molt gruixuts).

  • Un cop dessalat, l'escorrem i ja el tindrem llest per consumir.



  • Agafem el bacallà i l'enfarinem. El fregirem en una paella amb oli d'oliva.

  • Un cop cuit per tots els costats, el posem a sobre de paper absorbent per treure l'excès d'oli. Reservem.



  • Es l'hora de preparar la salsa. Piquem les dents d'all i la ceba i ho posem a coure a la cassola juntament amb un raig d'oli. Si preferiu podeu fer la ceba a làmines. Ho courem a foc lent, i anirem vigilant que no se'ns enganxi a la cassola.



  • Un cop cuit afegirem el tomàquet. Jo he posat un pot de tomàquet dels que tenim en conserva a casa, on previament l'he triturat. També podeu ratllar els tomàquets, o bé ficar-li un pot de tomàquet triturat.
  • Afegirem una mica de sal i una culleradeta de sucre, per matar així l'acidessa del tomàquet. Afegirem el gotet de mistela i deixarem coure lentament durant uns 20 minuts.

  • Tot seguit, ja podrem incorporar els talls de bacallà a la cassola. Barrejarem amb el tomàquet i deixarem fer xup-xup uns 10 minuts més a foc mitjà.

  • I llestos! Que aprofiti!