ARRÒS DEL TROS

El plat que us presento avui "Arròs del tros", o també conegut com arròs de pagès, de muntanya o a la cassola, és un arròs tradicional i d'aquells de tota la vida, tot i que n'hi ha moltes variants depenent de la zona i també de la època de l'any en que ens trobem. Si ens n'anem uns quants anys enrere es veu que aquest plat va sorgir perquè els pagesos ficaven al seu arròs els ingredients que predominaven depenent la temporada en que es trobaven. Així que, el més habitual és aprofitar el que es té de proximitat: carns, verdures, cargols o bolets.
L'arròs té moltes maneres de cuinar-lo, no tots els arrossos són la típica paella de peix, i amb aquest plat queda demostrat que amb quatre ingredients que tinguem per casa fem un plat la mar de bo.









INGREDIENTS (per a 4-5 persones):

  • 400 g d'arròs
  • Tallades de conill
  • Tallades de pollastre
  • 1 ceba
  • 1/2 primentó roig
  • 1 dent d'all
  • Pèsols
  • 2 tomàquets madurs ratllats
  • Brou (de pollastre o de verdures)
  • 1 gotet de vi blanc
  • Sal i pebre
  • Oli d'oliva
  • Colorant alimentici  o groguet (opcional)


PROCEDIMENT:

  • Comensarem per coure les tallades de conill i pollastre. Posem un bon raig d'oli a la paella que utilitzarem per fer l'arròs, salpebrem les tallades i les coem fins que estiguin dorades. Reservem.



  • Tallem la ceba, el primentó i la dent d'all ben petits i amb el mateix oli de coure la carn ho daurarem. 


  • Quan la ceba i el primentó han canviat de color afegirem els xampinyons nets i tallats a làmines.

  • Quan els xampinyons siguin cuits afegim el tomàquet ratllat i el gotet de vi blanc. Deixarem reduir fins que es consumeixi gairebé tot el líquid.

  • Posem les tallades de carn que teniem reservades i 1 o 2 grapats de pèsols, ho remenem amb la resta de sofregit uns minuts...


  • ...I incorporem l'arròs (100 g per persona aprox.). Deixarem l'arròs que es torri una mica amb el sofregit, pero anem remenant que sinó se'ns enganxarà. Si voleu ficar una mica de colorant alimentici el ficarem ara, no ens donarà sabor de res però ens dóna un color més groguet.


  • El brou l'haurem acalentat prèviament, així que ja el podem incorporar a l'arròs. Posarem el doble de brou que d'arròs aproximadament. Rectifiquem de sal i deixem bullir a foc mig durant uns 15-20 minuts.

     



  • Si veieu que s'ha begut el brou i el gra encara està cru afegim una mica més de brou o d'aigua. Passat el temps apagueu el foc i tapem amb un tap fins al moment de servir, així s'acabarà de coure solet.



  • I ja el tenim! Bon profit!