Avui toca fideuà, a casa meua un dinar de diumenge o de celebració! La veritat es que jo em considero més fan de la fideuà que de la paella. Tot i que si pugui semblar una mica per la preparació...si puc triar, fideeeuuuuà amb els ulls tancats!
Desprès també tenim el dilema de l'allioli, si amb o sense. Això ja és molt personal, així que millor deixar triar als comensals si en volen o no. Vosaltres per si a cas, teniu-lo preparat! Jo us deixo explicada la recepta de l'allioli amb batidora. Ja sé que no és l'allioli tradicional amb morter, però per surtir del pas ja fem, a més no està gens malament.
Endavant amb la repepta!
INGREDIENTS (per a 6 persones):
- 500 g de fideus del nº1 o 2
- Dues sèpies mitjanes o una de gran
- Gambes (2 per persona)
- Musclos (2 per persona)
- 2 dents d'all
- 1 ceba
- 1/2 primentó roig
- 3 cullerades de tomàquet triturat
- 1'5 L brou de peix
- Oli d'oliva
- Sal
Per a l'allioli (maionesa amb all):
- 1 ou
- 1 dent d'all
- 1 pessic de sal
- 1 gotes de llimona exprimida
- Oli de girasol (pot ser d'oliva, però queda més fi amb girasol)
PREPARACIÓ:
Allioli (maionesa amb all)
Allioli (maionesa amb all)
- Si sou dels que una fideuà ha d'anar acompanyada amb allioli, seguiu aquest pas! Sinó, passeu a l'apartat de baix!
Si no el voleu fer ara i preferiu fer-lo al final, perfecte. Jo de fet l'he deixat pel final. Torno a dir que aquest allioli no és l'original del que es fa amb el morter. Aquest seria una maionesa amb més all del que s'acostuma a ficar a la maionesa, però bé, que aquest també ens serveix i acabem més ràpid.
- La quantitat d'oli que fiqueu serà la quantitat d'allioli que ens surtirà, així que podeu ficar més o menys oli.
- La quantitat d'all pot variar, depenent si el voleu més fort o menys. Clarament, que si voleu que no s'arrimi ningú en tota la tarda, fiqueu més all!
- Va ara sí, fiquem en un pot una dent d'all pelada, sense cor i a trossets, l'ou, la sal, el suc de llimona i l'oli.
- Fiquem el braç de la minipimer al fons del pot i de moment sense moure. Notarem que va lligant, oferint certa resistència.
- És ara quan anirem pujant a poc a poc la minipimer, fins arribar a dalt.
- Sense parar la minipimer, batem de dalt a baix unes quantes vegades i si ho hem fet bé ja ho tenim!
- Ha de quedar una salsa espessa, si us ha quedat líquid, és que s'ha negat! Fiqueu un altre ou i repetiu el mateix procès. A veure si l'intenteu arreglar.
- Important consumir aquesta salsa o qualsevol maionesa el més aviat possible, i sobretot a l'estiu. Penseu que porta ou cru! Sempre s'ha de guardar a la nevera, mai a temperatura ambient! Si voleu un consell feu la quantitat que sabeu que gastareu.
Fideuà
- Comencem en preparar tot el que necessitarem (per mi és el més avorrit, així que millor al principi).
- Tallem la ceba i el primentó ben petits.
- La sèpia també la tallarem a quadrets. Si la vostra sèpia és de les grans, fique-la a bullir un ratet (no massa perquè desprès ja s'acabarà de coure).
- Escalfeu el brou.
- Posem oli a la paella i dos dents d'all pelats. Deixem que l'all es dori un mica.
- Tirem els fideus a la paella i no parem de remenar fins que estan ben marronets. Els treiem i reservem.
- Com aquest color marronet han de quedar.
- Fiquem un bon raig d'oli a la paella i posem a coure les gambes. Han de dorar-se per les dos bandes. L'oliet sobrant serà el que utilitzarem per fer el sofregit.
Reservem les gambes.
- Comencem amb el sofregit. Tirem la ceba i el primentó talladets. Anem vigilant que no se'ns cremi.
- Fins que estigui gairebé cuit del tot.
- Incorporem la sèpia que haurem tallat a quadrets.
- La deixem uns minuts que agafi una mica de color...
- ...I afegim el tomàquet triturat.
- Deixem coure uns 5-10 minuts.
- Afegim els fideus que prèviament haurem enrossit i ho mesclem bé amb la resta d'ingredients.
- Incorporem el brou que haurem acalentat previament. Jo ho faig bastant a ull, fins que cobreixi els fideus més o menys. Si fa falta n'afegirem desprès. Rectifiquem de sal.
És important no remenar un cop ficat el brou ja que sinó els fideus no ens quedaran de punta!!!
- Deixem que arrenqui el bull i posem les gambes i els musclos al damunt.
- Deixem que vagi fent a foc no molt alt durant uns 10-15 minuts. Per comprovar que no se'ns enganxa la paella agafem un parell de cops per les nanses i la sacsegem.
Si veieu que se'ns ha begut el brou i encara no està fet, afegiu-ne una mica més, això sí que estigui calent.
- Veureu que els fideus es posen de punxa, voldrà dir que haurem acabat! Ho podem tapar amb un tap per a que no es refredi fins al moment de servir.
I ara sí! Al meu gust l'allioli que no falti!
Que aprofiti!