El gaspatxo és la sopa freda per excel·lència, tradicional d'Andalucia i mundialment coneguda.
Està fet a base d'ingredients crus i pot tenir multitud de variacions: amb pa o sense, amb més vinagre, més espès, més clar... això ja és qüestió de gustos.
Una cosa està clara, i és que va perfecte per treure profit a les hortalisses que ens dóna l'hort!
En dies calorosos d'estiu ens va molt bé tenir-ne de preparat, i utilitzar-lo com a entrant, o com a "tentempié" . Això sí, ben fresquet! A mi em surten uns 3 litres de gaspatxo, ja veureu que un cop fet va que vola! Nomès us cal tenir un recipient el suficientment gran per a que hi capigui.
INGREDIENTS:
Està fet a base d'ingredients crus i pot tenir multitud de variacions: amb pa o sense, amb més vinagre, més espès, més clar... això ja és qüestió de gustos.
Una cosa està clara, i és que va perfecte per treure profit a les hortalisses que ens dóna l'hort!
En dies calorosos d'estiu ens va molt bé tenir-ne de preparat, i utilitzar-lo com a entrant, o com a "tentempié" . Això sí, ben fresquet! A mi em surten uns 3 litres de gaspatxo, ja veureu que un cop fet va que vola! Nomès us cal tenir un recipient el suficientment gran per a que hi capigui.
INGREDIENTS:
- 1 dent d'all
- 100 g de pa del dia anterior
- 8 cullerades d'oli d'oliva
- Sal
- 1litre i mig d'aigua
- 1 kg de tomàquets madurs
- 2 primentons
- 1 cogombre
- 1 ceba
- Vinagre
- 1 litre i mig d'aigua
PROCEDIMENT:
- Un consell per pelar els tomàquets més fàcilment es escaldar-los primerament. Fiquem aigua a escalfar, quan veiem que està calenta (no en ebullició) fiquem els tomàquets a dintre i els deixem un parell de minuts. Veureu que a l'hora de treure la pell és molt més fàcil!
- Pelem i tallem totes les hortalisses a trossos i les fiquem al bol on desprès ho triturarem (els primentons, els tomàquets, la ceba, l'all i el cogombre). A més, afegirem les cullerades d'oli, la sal i el pa banyat amb vinagre.
- Ara ho triturem tot el màxim possible. No volem que quedin grumolls grans!
- Afegim l'aigua. Tot depen de l'espès que us agradi i de la quantitat de gaspatxo que voleu. Jo el prefereixo més aviat aigualit, que es pugui beure amb el got, així que he posat aproximadament un litre i mig d'aigua (potser una mica més i tot). Penseu que sempre sou a temps d'afegir aigua si veieu que és espès.
- Ja el tindriem llest, però aquesta sopa s'ha de servir ben ben fresca. Poseu-lo a la nevera si és d'un dia per l'altre o una estona al congelador si porteu més pressa. I fins i tot podeu ficar glaçons!
- I a provar-lo! Es pot servir com un entrant amb cullera o bé servir-ho en un got com a tentempié.