Els fideus a la cassola són, sense dubte, un dels plats més típics de la gastronomia catalana. A cada casa segur que els fan d'una manera o d'una altra, amb lleugeres variacions, però no per això deixen de ser ben bons.
Fins i tot en Miquel Martí i Pol té un poema anomenat "Fideus a la cassola"
Fins i tot en Miquel Martí i Pol té un poema anomenat "Fideus a la cassola"
Ens els mengem fent tabola
els fideus a la cassola.
Llargs o curts són divertits
i bons per llepar-s'hi els dits.
Quan el suc ens regalima
la mare, de por, s'aprima.
Però si ens els acabem
INGREDIENTS (4-5 persones):
- 250 g de fideus amb forat
- Costella de porc (2-3 trossets per persona)
- 1 ceba
- 1 dent d'all
- Tomàquet triturat
- Un grapat de pèsols
- 1 L aprox. de brou de pollastre
- Llorer
- Oli d'oliva
- Sal
PROCEDIMENT:
- Començem per tallar la ceba i l'all a trossets ben petits. Ho reservem per desprès.
- Salem els trossets de costella i els posem a coure a la cassola amb un bon raig d'oli d'oliva. Deixem que agafi bon coloret per totes les bandes, penseu que els fideus no es couran gaire estona, així que ha de quedar la carn ben feta.
- Afegim la ceba i l'all que haurem tallat previament. Deixem que es vagi coent, que la ceba agafi bon color.
- Incorporem el tomàquet triturat (amb unes 6-7 cullerades en tindrem prou). Jo he fet servir un pot de conserva que tenia a casa amb tomàquets de l'hort, que previament l'he triturat amb la batedora. També podeu ratllar els tomàquets o utilitzar un pot de compra de tomàquet triturat.
- Ho remenem bé i deixem que es vagi fent el sofregit a foc lent durant uns 10 minuts. Anem vigilant que no se'ns enganxi.
- Mentrestant, posem el brou a calentar. Com el brou fet de casa no n'hi ha cap, però amb un brick, o unes pastilles de brou concentat també ens valdrà.
- Un cop tenim el sofregit, incorporem els pèsols (els he ficat congelats), i tot seguit també incorporem el brou. Això va una mica al gust, com més caldoset ho vulgueu més brou. Jo la veritat es que prefereixo caldoset.
- Quan comensi a bullir ja podrem afegir els fideus. He utilitzat els típics fideus amb el foradet al mig que normalment s'utilitzen per fer-los a la cassola.