Uns li direu abadejo amb carxofa i ou dur, d'altres abadejo de quaresma, però tot vindria a ser el mateix.
Aquesta recepta és un clàssic. Que jo recordi, és un plat que a casa mai ha faltat a taula el Divendres Sant. És per això que em fa molta il·lusió ficar-la al bloc, perque és una recepta de casa, de la mare, que jo sempre he vist.
Utilitzar "abadejo" per referir-me al bacallà potser no és la forma més coneguda o correcta. Però no m'agradaria canviar el nom a la recepta ja que sempre ho he sentit dir així.
Espero que disfruteu d'aquest plat d'abadejo tant com jo en disfruto!
INGREDIENTS:
Aquesta recepta és un clàssic. Que jo recordi, és un plat que a casa mai ha faltat a taula el Divendres Sant. És per això que em fa molta il·lusió ficar-la al bloc, perque és una recepta de casa, de la mare, que jo sempre he vist.
Utilitzar "abadejo" per referir-me al bacallà potser no és la forma més coneguda o correcta. Però no m'agradaria canviar el nom a la recepta ja que sempre ho he sentit dir així.
Espero que disfruteu d'aquest plat d'abadejo tant com jo en disfruto!
INGREDIENTS:
- Abadejo (2 talls per persona)
- 2 dents d'all
- 2 cullerades de farina
- 3 carxofes
- 2 cullerades de tomàquet fregit
- 4 ous bullits
- Julivert
- Aigua
- Sal
- Oli d'oliva
PROCEDIMENT PAS A PAS:
- Si hem comprat l'abadejo salat, el dia abans l'haurem de posar a dessalar en remull en un recipient. Li canviarem l'aigua unes quantes vegades, depenent del gruix que tingui el tall, com més gruixut més vegades ho canviarem. Jo li he canviat 4 vegades en unes 12 hores (els talls no eren gaire dobles).
- Un cop dessalat, l'escorrem i ja el tindem llest per a qualsevol preparació.
- Enfarinem l'abadejo i el fregim en una paella amb oli d'oliva.
- Un cop ben daurat pels dos costats, el posem a sobre de paper absorbent per treure'n l'excès d'oli. Reservem l'abadejo i l'oli per separat.
- Passem a netejar les carxofes. Us aconsello ficar-vos guants perqué sinó acabareu amb les mans negres!
- Per netejar-les, treiem les fulles externes fins que quedi la part més tendra.
- A continuació, tallem les puntes perquè només ens quedin els cors.
- Tallem cada carxofa per la meitat. Si les carxofes tenen la típica barba també la treurem amb ajuda del ganivet.
- Cada meitat la tallem entre 4-5 trossets, depenent de la mida de la carxofa, .
- Posem a fregir els trossets de carxofa amb un rajolí de l'oli de l'abadejo.
- Un cop cuites les carxofes les reservem.
- I com que no ens agrada perdre el temps, anem avançant feina. Fiquem a bullir els ous. La ració és un ou per cap. Com que jo he cuinat per a 4 persones, doncs n'he ficat 4.
- Per la cocció dels ous: Col·loquem els ous dins d'una casserola amb aigua freda. Els deixem coure 10 minuts a partir que l'aigua comença a bullir. Passat aquest temps, els retirem del foc i els refredem amb aigua freda de l'aixeta.
- Piquem l'all i l'enrossim una mica. Utilitzarem l'oli que hem utilitzat anteriorment amb l'abadejo i les carxofes.
- Tot seguit hi afegim la farina. No parem de remenar per tal que no se'ns enganxi a la cassola. Quan veieu que està ben daurat...
- ...Afegim les dues cullerades de tomàquet fregit, i tot seguit l'aigua. La quantitat d'aigua no la sé exacta perque ho vaig fer a ull, però més o menys, mig litre.
- Piquem el julivert i l'afegim a la cassola. Deixem que bulli tot junt 5 minutets.
- A continuació ja podem afegir l'abadejo i la carxofa.
- Ho salem i deixem fer xup-xup uns 15 minuts.
- Els últims minuts afegirem els ous bullits pelats i partits per la meitat.
Bon profit!