SOPA DE CEBA GRATINADA

En temps de fred no us apeteix una sopa ben calenta per entrar en calor?

Segurament molts de vosaltres ja coneixeu aquest plat. Es tracta d'una recepta provinent de la France, coneguda com "soupe à l'oignon". És un plat d'hivern senzill, econòmic i amb història. Vindria a ser una antiga sopa de pobres, on els seus ingredients principals són la ceba i l'aigua o el brou. Buscant informació he trobat que la sopa de ceba era la sopa de l'antic mercat central de París "Les Halles", on la prenien els treballadors del mercat per refer les seves forces. Era un plat humil elaborat amb ingredients "senzills" i identificat amb les èpoques de fam.
Segurament aquest clàssic de la cuina francesa ha anat evolucionant fins com és coneguda avui dia,  en trobarem diferents maneres de preparar-la però en essència és el mateix.

La meva opinió sobre aquesta sopa es que no entenc perque se li deia la sopa dels pobres, perque tu te'n menges un plat i et tornes la persona més afortunada en aquell moment, mmm que bona!


Vinga ara sí! On va à la cuisine!




INGREDIENTS (4 persones):
  • 3-4 cebes (depenent la seva mida)
  • 2 L apox. de brou de carn (jo l'he fet amb 3 pastilles d'avecrem)
  • Un gotet de vi blanc
  • Llesques de pa (si en teniu de sec el podeu aprofitar)
  • Formatge emmental per gratinar
  • Pebre negre
  • Oli d'oliva
  • 1 trosset petit de mantequilla
  • Aigua
  • Sal
- Es pot utilitzar mantega o oli per coure la ceba.


PROCEDIMENT PAS A PAS:
  • Pelarem les cebes i les tallarem en tires allargades i fines. Seguidament posarem un rajolí d'oli a la cassola i el quadradet de mantequilla. Us podeu abstindre de posar la mantequilla, però ja que en tenia n'he posat un ditet. Tot seguit, afegirem la ceba tallada.
  • Deixarem coure a foc lent per tal que no se'ns cremi la ceba. Anirem remenat de tant en tant i si veiem que s'enganxa tirarem una mica d'aigua o del mateix brou.


  • A meitat cocció, afegirem el gotet de vi blanc i ho deixarem coure fins que la ceba estigui ben cuita. Penseu d'anar vigilant que no s'enganxi la ceba a la cassola!
  • Un cop la ceba estigui cuita, afegirem el brou. Més o menys he posat 2 litres. No us poc dir la quantitat exacta perque ho he fet a ull, però ja ho veureu vosaltres mateixos la quantitat. Salpebrarem i deixarem tapat en ebullició uns 20 minuts més.
                           
  • Mentrestant, agafem la torradora, la llar de foc o el forn i torrarem les llesques (2 per plat). Fiqueu el forn a preescalfar en mode grill.
                            
  • La millor manera de saber si falta sal és provant-ho, així que proveu la sopa i rectifiqueu de sal si ho trobeu necessari. 
  • I ja tindriem la sopa enllestida. Mmmm quina bona olor!

  • Passarem a emplatar. Si teniu cassoleta de fang millor, sinó amb un tassa gran o qualsevol recipient que pugui anar al forn. Omplirem la cassoleta amb el brou...

  • ... La torradeta a sobre i el formatge.


    • I cap al forn a gratinar fins que veigueu que el formatge està ben doradet.

  • I ja ho tindriem.