VACHERIN MONT-D'OR AL FORN

Sóc una gran amant dels formatges, no es nota? Mireu per on, que aquest formatge el vaig descobrir a la residència on treballo. Van venir els de la marca Vacherin Mont-d'Or a fer una xerrada-degustació per als àvis i en acabar els hi van distribuir fullets amb la recepta del "Vacherin au four". Una altra cosa potser no, però tractant-se de formatge... no vaig dubtar ni un segon en que aquella delicatessen l'havia de fer a casa. El podeu degustar ja sigui sobre patates bullides o amb trossets de pa com una fondue.

Si sou com jo que no coneixieu aquest formatge, us deixo quatre dades sobre el Vacherin Mont-d'Or AOP (appellation d'origine protégée). 

La producció i la maduració d'aquest formatge de llet de vaca es realitza a les terres muntanyoses del Jura, al cantó suís de Vaud, rodejat de boscos i prats. El Vacherin Mont-d'Or AOP porta fabricant-se fa més de 100 anys amb el mateix treball artesanal, per a després ser afinat a les bodegues tradicionals fins aconseguir el seu delicat i suau sabor.
El Vacherin és un formatge de temporada que només es pot disfrutar des de finals de setembre fins a l'abril.


INGREDIENTS:
  • Un Vacherin Mont-d'Or
  • 1 dent d'all
  • 100 ml de vi blanc
  • Pebre



PROCEDIMENT:

  • Posarem a preescalfar el forn a 200°C

  • Agafarem el Vacherin i l'embolicarem amb paper d'alumini. La tapa de fusta que porta com embolcall l'hem de treure, però l'altra part de la "caixeta" no la tocarem.

  • Amb l'ajut d'una forquilla punxarem la superficíe, ...
  • ... Laminarem una dent d'all, ...
  • ... i ho enclavarem a sobre del formatge.
  • També afegirem el vi blanc per damunt de la superfície.
  • I amb el forn ja calent, ficarem el formatge a escalfar durant 25 minuts a 200°C.
  • Passats els minuts de cocció, ja tindriem el formatge Vacherin llest per a consumir.


  • Una mica de pebre per sobre,... i cap a taula que ja se'm fa la boca aigua!


  • Ens ho podem menjar acompanyat de patates bullides com una raclette, o com nosaltres hem fet, amb trossets de pa com una fondue. Mmmm boníssim!!

  • Que aprofiti!