ESTOFAT DE VEDELLA AMB BOLETS

La recepta d'estofat de vedella de la mare, un clàssic de tota la vida a casa nostra que mai ha faltat a taula en dies festius. Aquesta és la meua primera vegada que faig aquest estofat. Tenia ganes de fer-lo exactament com ho fa ella, i encara que hi hagi algún petit canvi m'ha quedat prou aconseguit.
Aquest plat no és complicat, només requereix una mica de temps i anar sense presses. Ara, val la pena si la recompensa és bona.
Amb aquest plat m'he traslladat per un moment a la taula de casa. Aaaaai sembla mentida com trobem a faltar els sabors de casa!


Els canvis que he fet respectivament a la recepta original són els xampinyons i l'olla normal:
- Si teniu l'oportunitat de ficar-li rovellons no ho dubteu! Els rovellons amb la salseta són mel. Jo he fet com la meua mare fa, quan no hi ha rovellons i fica xampinyons.
- Si teniu olla a pressió utilitzeu-la per aquesta recepta. Jo com que no en tinc, he tingut d'utilitzar l'olla normal, però clar amb una cocció de dues hores i mitja! Amb l'olla pressió ho tindreu llest amb menys d'una hora.


Vinga, anem amb el pas a pas!




INGREDIENTS (per 6 persones) :
  • 800 g de vedella a daus
  • 1 ceba
  • 1 primentó
  • 2 pastanagues
  • 2 dents d'all
  • 150 g de pèsols cuits (en el meu cas en conserva, però també poden ser congelats)
  • 5 cullerades de tomàquet triturat
  • Un got de vi blanc (100 ml)
  • 500 g de xampinyons o rovellons
  • Lloré
  • Timó
  • 1'5 l d'aigua
  • Oli d'oliva
  • Farina
  • Sal
Per a la picada:
  • 5 ametlles torrades
  • Una branqueta de julivert
  • 3 bastonets de pa


PROCEDIMENT:
  • Salarem la carn i l'enfarinarem.
  • Posarem un bon raig d'oli a la paella i enrossirem la carn per totes les bandes amb l'oli ben calent.

  • Reservarem la carn cuita en un plat o safata amb paper absorbent. L'oli no el llenceu que l'aprofitarem per fer el sofregit. Jo l'he colat perque amb la farina sempre queda una mica de residu i no m'hi agrada massa.
  • Ara, netejarem i tallarem les verdures. El primentó, la ceba i l'all a trossets petits i la pastanaga a trossets una mica més grans, així serà més vistosa.
- El que veieu a la fotografia de color groc és primentó. Simplement n'he ficat meitat de groc i meitat    de roig perquè en tenia un tros per la nevera i s'havia d'acabar. Aquí s'aprofita tot!

  • Posarem a escalfar l'oli en que hem fregit la carn, i quan estigui calent posarem les verdures tallades a la cassola.
  • A foc mitjà-baix ho deixarem coure tot anant remenant de tant en tant. Que agafi un bon color.
  • Quan les verdures estiguin sofregides, incorporarem el tomàquet.
  • Ho barrejarem i afegirem el got de vi. Deixarem coure a foc lent.
  • Passats 10 - 15 minuts, quan veiguem que el sofregit es comença a concentrar...
  • ... Ja hi podrem afegir els daus de carn. Remenarem bé la carn amb el sofregit per tal que s'impregnin bé tots els ingredients. També afegirem el timó i el llorer.
  • Afegirem 1'aigua, 1 litre i mig en total. Jo no l'he ficada tota a la vegada. He ficat un litre al començament i l'altre mig l'he anat afegint durant la cocció. Deixarem fer xup-xup tot remenant de tant en tant.
  • Com que tindrem la carn coent una bona estona, aprofitarem per avançar feina. Amb paper de cuina netejarem els xampinyons de la terra que puguin tenir. Tot seguit els tallarem en 2 o 3 trossos depenent de la mida. Els courem en una paella a part, amb un rajolí d'oli d'oliva i un pessic de sal.
  • De moment els reservarem i els afegirem a la cassola una mica més avant.
  • També prepararem la picada. Posarem al morter les ametlles, el julivert i els bastonets de pa.
  • Picarem fins obtenir una pasta. Us podeu ajudar d'una o dos cullerades de suquet del guisat.
  • Mmmm quina oloreta d'estofat més bona! La idea és que la carn ens quedi ben toveta, d'aquí la raó de perque tanta estona de cocció . Tasteu i rectifiqueu de sal si ho trobeu necessari.
  • Quan faltin uns 10 minuts per acabar amb la cocció, afegirem els xampinyons que teniem reservats i els pèsols cuits. Tot seguit, també li podrem afegir la picada. Ho remenarem bé, ho deixarem un parell de minutets més i ja podrem apagar el foc.
  • El millor es deixar-ho reposar d'un dia per l'altre, però si no podeu esperar tampoc passa res.
  • Anem cap a taula i servim! La carn està tan tova que es desfà a la boca.
  • Tingueu el pa ben aprop!
  • Bon profit!