EMPANADA DE BAJOQUES FARCIDA D'ABADEJO AMB TOMÀQUET

Que us sembla si mengem una empanada, però a la vegada també mengem verdures? Quan vaig veure aquesta recepta ho vaig trobar una idea molt interessant, sobretot per aquells que tenim una relació una mica "complicada" amb les verdures. Crec que és una manera dissimulada però a la vegada també és original.

Aquesta vegada ho vaig provar amb bajoques perque és el que tenia, però s'hi pot utilitzar qualsevol altra verdura ben escorreguda com les bledes, els espinacs, etc.

Amb el farcit el mateix, podeu fer-lo amb salsa bolonyesa, amb tonyina, primentons o el que més us vingui de gust. Jo tenia abadejo dessalat i tomàquet triturat casolà i vaig pensar que podia ser una bona combinació, a més de ràpid de fer.


 INGREDIENTS:

Per a la massa

  • 300 g de bajoques
  • 2 dents d'all
  • 3 cullerades d'oli d'oliva
  • 4 ous 
  • Sal
  • Aigua 
Per al farcit
  • 250 g d'abadejo dessalat i esmicolat
  • 300 g de tomàquet triturat
  • 1 ceba
  • 1 dent d'all
  • 2 cullerades d'oli d'oliva
  • Orenga al gust

PROCEDIMENT:

  • Aquest pas només és pels que tenim l'abadejo salat, sinó passeu al següent. El dia abans el posarem a dessalar. Per dessalar-lo el ficarem a remull en un recipient. Li canviarem l'ai unes quantes vegades, depenent del gruix del tall. Jo li he canviat 3 vegades en unes 12 hores (no eren uns talls molt gruixuts).
  • Posarem a bullir l'aigua amb una mica de sal. Mentrestant, netejarem les bajoques, li traurem les puntes i si veiem que són massa llargues les partirem en trossos (no patiu per la mida perque després les triturarem). Un cop l'aigua bulli, ficarem les bajoques a bullir. Aproximadament uns 20 minuts o fins que veigueu que estan tendres. Un cop cuites les escorrerem amb un colador.
  • Posarem a escalfar el forn a 180ºC amb calor per dalt i per baix.
  • En una paella saltejarem els alls ben picats amb l'oli d'oliva.
  • Quan comencin a agafar color hi afegirem les bajoques que haurem escorregut previament. 
  • Ho saltejarem juntament amb l'all a foc mig durant uns 10 minuts.
  • Ho deixarem refredar una mica i ja ho podrem canviar al recipient on ho triturarem juntament amb 3 ous. Ens ha de quedar una pasta homogènia. Podeu utilitzar una batidora o un robot de cuina.
  • Un cop triturat, escamparem cuidadosament la pasta sobre la safata del forn coberta amb un paper de forn.

  • Ben escampat per tota la safata amb uns 0.5 cm de gruix, i cap al forn durant 15 minuts.
  • Mentrestant, passarem a fer el farcit. Picarem la ceba i la dent d'all i la sofregirem a foc lent.
  • Ep! Ja han passat els 15 minuts! Traurem del forn la safata, pintarem la massa amb un ou batut (ajudant-nos d'un pinzell o una espàtula) i la posarem de nou al forn durant 5 minuts en mode grill i a 200ºC.
  • Doncs ja tindriem la massa de la empanada preparada. La reservarem.
  • Tornem al farcit. La ceba ja la tenim sofregida.
  • Hi afegirem l'abadejo esmicolat i ho barrejarem. L'abadejo o bé el compreu esmicolat, o bé l'esmicoleu en un moment.
  • Incorporarem el tomàquet triturat i una mica d'orenga al gust, ho barrejarem, ...
  • ... I ho deixarem coure a foc mitjà durant uns 10-15 minuts. No li he afegit sal perque al ficar-li el bacallà ja no m'ha fet falta, però tasteu el sofregit i afegiu-ne si ho trobeu convenient. 
          Mmmm... quina oloreta !

  • Partirem la planxa de bajoques en dos parts iguals i col·locarem el farcit sobre una de les meitats.
 
  • A continuació, posarem l'altra meitat de la planxa al damunt.
  • I ja ho tindriem. Fàcil i bo!


  • Que aprofiti!