PANELLETS

Els panellets, o com dirien al poble, "los panillets". Una recepta tradicional de tota la vida amb oloreta de tardor... i de castanyada!

La paperina de castanyes, desfem, 

els moniatos, els desemboliquem.

La plata de panellets, sobre la taula,

i no ens oblidem...,

d'obrir l'ampolla de moscatell.

Ara una castanya,

ara un glopet de moscatel!

Un bocí de moniato, i ...

ara un panellet!

 

LES MEUES ANOTACIONS:

- Havia de deixar reposar el massapà 24h, és a dir, d'un dia per l'altre. El que em va passar a mi es que el dia que havia de fer les boletes i coure els panellets no vaig tenir temps i ho vaig fer a l'endemà. Però escolta, que en cap moment els hi va passar res. És més, he sentit a dir de gent que tenen expressament el massapà reposant una setmana. Així que ja ho sabeu, no patiu pel dia que els coeu que queda bé igual.

- De guarnicions de panellets n'hi ha de moltíssimes maneres, hi ha els clàssics i després els més moderns. Els més tradicionals potser són els de cirera, ametlla, coco i com no, els que s'acaben primer a casa, els de pinyons!(increïble amb la velocitat en que marxen).

-  Al fer-ne una vegada al any prefereixo no jugar-me-la amb sabors que no sé com quedaran, i jo vaig al segur, que almenys ja me'ls coneixo. Em refereixo a sabors com fresa, taronja, licors, xocolata blanca... si es que al final es poden fer de mil maneres! Els que sí que he fet algunes vegades és amb xocolata, cafè, codonyat i ametlla crocant, però bé, que aquests també es consideren clàssics.


INGREDIENTS: (per a 40 panellets)

Per al massapà:

  • 400 g d'ametlla mòlta
  • 400 g de sucre mòlt
  • 100 g de patata
  • 1 rovell d'ou
  • 1 llimona (només la ratlladura) 
------------
  • 1 ou per pintar al final

Per als panellets de cirera: 
  • Cireres confitades
Per als panellets de coco: 
  • Coco ratllat
Per als panellets de pinyons: (N'han surtit 10 amb aquests ingredients)
  • 100 g de pinyons
  • 2 rovells d'ous
Per als panellets de xocolata amb avellana: 
  • 1 culleradeta de cacau en pols sense sucre
  •  Avellanes torrades de guarnició

PROCEDIMENT:

  • Començarem preparant el massapà el dia abans. Bullirem la patata amb pell durant uns 20 minuts aproximadament, o fins que veiguem que està cuita. Ho podrem saber punxant-la amb un punxó.
  • Un cop cuita la patata, la deixarem refredar, li traurem la pell i dintre d'un bol l'aixafarem com si fessim un puré.
  • Dintre del mateix bol barrejarem tots els ingredients per fer el massapà. La patata bullida, l'ametlla mòlta, el sucre mòlt, la ratlladura de la llimona i el rovell de l'ou.
  • Amb les mans ben netes ho amassarem. Ja veureu com de mica en mica va lligant. No té cap secret, només cal barrejar-ho bé.
  • Farem un bloc amb el massapà...,
  • ... I ho embolicarem amb paper film perque no agafi olors. Ho deixarem reposar a la nevera 24h o 48h.
  • Traurem de la nevera el massapà ja reposat. Veureu que és una bona penca, 915 g és el pes que feia.
  • Dividirem el massapà en 4 trossos iguals (perque jo n'he fet de 4 tipus diferents). He utilitzat la balança per assegurar-me que tots tenien el mateix pes.
  • Als que faré amb sabor de xocolata li afegirem la culleradeta de cacau. Tot ben barrejat.
  • I ara tampoc es que canvïi massa l'elaboració, però us ficaré cada tipus de panellet per separat que potser quedarà més clar .

PANELLETS DE CIRERA

  • Com que voldrem que tots els panellets ens quedin de la mateixa mida, haurem d'estirar el massapà en tires. Desprès, farem talls de la mateixa mida... (A mi no m'agrada que quedin molt grossos, així que els he fet d'una mida "apetitosa").
  • ... I els arrodonirem. Ei, per suposat que tot això amb les mans ben netes. No tinc cap dubte de que us rentareu les mans, però ens aquests passos és ben important!
  • Amb el dit farem un cercle a cada panellet.
  • I hi posarem la cirera confitada damunt.
  • I bé, aquests ja els tindriem llestos. Els ficarem a la safata que anirà al forn juntament amb una fulla de paper sulfuritzat. Abans d'anar al forn ja els pintarem amb ou, però primer acabarem de fer els altres panellets.

PANELLETS DE XOCOLATA AMB AVELLANA

  • Repetirem el mateix procediment que amb els anteriors. Estirarem el massapà en forma de cilindre, farem talls de la mateixa mida i després farem les boletes.
  • Posarem una avellana a sobre de cada panellet i cap a la safata juntament amb els de cirera.


PANELLETS DE COCO
  • Barrejarem una cullerada de coco amb el massapà. Que quedi ben integrat.
  • Repetirem els mateixos passos. Farem el cilindre, tallarem a trossets iguals, farem les boletes...,
  • ... I les arrebossarem amb coco. Els disposarem juntament amb els altres que ja tinguem preparats.

PANELLETS DE PINYONS
  • Batrem els dos rovells en un bol petit, hi abocarem els pinyons i barrejarem la mescla.
  • Arrebossarem les boletes amb la mescla.
  • Ajudeu-vos amb les mans per anar clavant els pinyons, ja que sinó no s'aguantaran.

  • Un cop tots fets, els ficarem a la safata amb la resta. Ja fan bona pinta eh, imagineu-vos quan siguin cuits!
  • Ficarem a preescalfar el forn a 230ºC amb calor per dalt.
  • Batrem un ou i amb l'ajut d'un pinzell de pastisseria pintarem els panellets de cirera, coco i xocolata. Els de pinyons no fa falta que ja porten rovell.
  • Amb el forn ja calent enfornarem la safata dels panellets. Jo els hi he ficat 8 minuts a 230ºC i han quedat doradets. Com que cada forn és un món esteu atents que no es dorin massa, o bé massa poc.
  • Vinga va, que ja falta menys per poder-los menjar! Els deixarem refredar i ja els tindrem llestos per degustar!

  • Per conservar-los fiqueu-los en una carmanyola hermètica i s'aguantaran com el primer dia.

  • Bona castanyada!