Després de molt de temps sense escriure cap recepta (em feia falta temps i ganes), avui m'he despertat inspirada i he pensat que era un bon moment per tornar-li a donar canya al blog.
Aquesta lasanya, o pastís (que cadascú l'anomeni com vulgui), utilitza el carbassó com a base i no la pasta com més estariem acostumats. És ideal pels àpats de durant la setmana, i el millor de tot és que el podem preparar amb antel·lació i guardar-lo a la nevera.
LES MEUES ANOTACIONS:
- A l'hora de fer la bolonyesa també hi podeu ficar pastanagues i cebes. I fins i tot un xorret de vi! (que ben evaporat sempre queda bé)
- Es pot utilitzar carn de pollastre, gall d'indi, porc, meitat i meitat, o fins i tot tonyina.
- Si us sobra bolonyesa la podeu utilitzar per qualsevol altre plat, o bé congelar-la.
- Utilitzeu un formatge que us agradi, el sec i curat hi queda molt bé perque hi dóna un toc més gustós, però amb mozzarella també queda bé, això ja es qüestió de gustos.
- Utilitzeu carn picada de qualitat, i molt millor si demaneu que us la piquin a la carnisseria.
INGREDIENTS (per a 4 - 6 persones):
- 1 alberginia
- 1 carbassó
- 2 dents d'all
- 2 pots de tomàquet sencer i pelat (aprox. 800 g). En el meu cas de conserva casolana.
- 250 g de carn picada de vedella
- Formatge curat ratllat (millor ratllar-lo al moment)
- Oli d'oliva
- Pebre negre mòlt
- Orenga
- Sal
PROCEDIMENT:
- Començarem per picar les dents d'all i l'alberginia a cubets petits.
- Ho sofregirem en una cassola amb una mica d'oli d'oliva (3 cullerades) i a foc lent.
- Mentrestant, aprofitarem per triturar el tomàquet amb la batedora. I ja sé el que esteu pensant, que un recipient més gran no hagués anat malament.😅
- Una vegada fregit lleugerament afegirem la carn picada...,
- ... I la saltejarem fins que canvïi de color, és a dir que no es vegin parts crues però que tampoc estigui molt feta.
- Tot seguit, hi afegirem el tomàquet que haurem triturat.
- Ho deixarem coure durant uns 20-30 minuts a foc mitjà fins que s'hagi evaporat el líquid. Anirem remenant de tant en tant controlant que no se'ns enganxi. Salpimentarem al gust. (Tapeu la cassola per evitar esquitxades.)
- Mmmm oloreta de la bona! Una vegada cuita la bolonyesa la reservarem.
- Posarem el forn a preescalfar a 180 ºC amb posició dalt i baix.
- I passarem a una altra cosa. Rentarem i secarem els carbassons, i amb un l'ajuda d'un pelapatates ho tallarem a tires amples. Si no teniu pelapatates amb una mandolina o ganivet també us anirà bé sempre que no us quedin tires molt gruixudes.
- En una safata que pugui anar al forn, escamparem un rajolinet d'oli per tota la base i la cobrirem amb tires de carbassó.
- Damunt de les tires de carbassó posarem una capa del sofregit que haurem preparat.
- Ratllarem una mica de formatge i l'escamparem per sobre de la bolonyesa. Espolsegarem orenga i pebre al gust.
- Abocarem la barreja per sobre de la bolonyesa com a capa final.
- I ja ho tindriem! Que us sembla? fa bona pinta, no?
Que aprofiti!