COCA EN SARDINA FÀCIL

Una altra recepta amb olor de poble, de Terra Alta.



LES MEUES ANOTACIONS:
  • Em disculpo per no ficar totes les fotografies del pas a pas. Sempre ho fico perque crec que pot quedar més clar a l'hora d'explicar... però aquesta vegada se'm van esborrar. Tot i així no volia deixar perdre aquesta magnífica recepta i la publicaré igualment. Espero que us quedi igualment de clar. 
  • La sardines de casco són unes sardines que es conserven en salaó, d'aquí el seu alt contingut en sal. Ah, i també són el principal ingredient per una bona clotxa!

  • Potser la veritable coca en sardina és fa amb una massa més gruixuda, però aquesta es fa amb un moment i també queda bé. Aquí us deixo una altra recepta amb la mateixa massa COCA DE TOMÀQUET, CEBA I BOTIFARRA NEGRA.
  • Les hortalisses les podeu coure fins i tot uns dies abans. Millor que estiguin fredes perque us resultarà més fàcil de pelar-les. Ja que enceneu el forn, aprofiteu per coure de més així ja en teniu de cuites per un altre moment.
  • Jo embolico les cebes en paper d'alumini per coure-les al forn.

INGREDIENTS:

Per a la massa:
  • 300 g de farina
  • 150 ml d'aigua
  • 70 g d'oli d'oliva (75ml)
  • Un pessic de sal

Per a la guarnició:
  • Albergínia
  • Primentó roig
  • Ceba
  • Sardines de casco

PROCEDIMENT:

Per a les hortalisses:
  • Començarem per preescalfar el forn a 200 ºC. 
  • Posarem les hortalisses a n'una safata de forn (les cebes embolicades en paper d'alumini) i un cop preescalfat el forn ho courem durant un 50 minuts. No sé els minuts exactes perque varia segons el forn i el tamany de les hortalisses. Vosaltres aneu vigilant de tant en tant.
  • Li donarem la volta més o menys a mitat cocció per a que es cogui millor. Veureu que és cuit quan sigui tou.
  • Deixarem refredar les hortalisses. Un cop fredes i amb les mans ben netes traurem la pell del primentó i el tallarem a tires.
  • El mateix amb les alberginies. Li traurem la pell i les tallarem a tires.
  • A la ceba li traurem la primera capa que sol ser més dura i la tallarem a la juliana. Ho reservarem.  
Per a netejar les sardines de casco:
  • Treurem el cap i els budells. Per al cap ajudeu-vos d'un ganivet o tisores. Per als budells millor fer-ho amb les mans, però amb guants.
Preparació de la coca:
  • Passem a fer la massa de la coca. Posarem en un bol la farina, l'oli, la sal i l'aigua.
  • Amb l'ajuda d'una espàtula, barrejarem bé fins que la massa es despegui de les parets del bol.

  • Arribats en aquest punt, és hora d'amassar a mà sobre una superfície neta i plana durant 5 minutets.
  • Farem una bola i deixarem reposar la massa tapada amb un drap net durant 5 minuts.

  • Passats els minuts de repòs, ficarem unes gotes d'oli sobre la taula de treball i sobre el corró...
  • ... I estirarem la massa.
  • Untarem la safata del forn amb una mica d'oli, hi ficarem la massa a sobre i acabarem de donar-li forma. No passa res si no us queda perfectament rectangular perque el gust serà el mateix.😋

  • Passarem a ficar-hi les hortalisses a sobre. A tires, que quedi boniquet a la vista.
  • I els trossets de sardina de casco, intentant que no hi hagi cap espina.
  • I cap al forn! Jo l'he tingut 20 minuts a 240 ºC, però cap als 15 minuts esteu ben atents que ja sabem que cada forn és un món.

  • Que aprofiti!